Inside the horizon, 2013
  • © Iwan Baan, 2014

  • © Iwan Baan, 2014

  • © Iwan Baan, 2014

  • © Photo Fondation Louis Vuitton / Luc

    Castel © Olafur Eliasson

Conceived specifically for the Fondation Louis Vuitton building, "Inside the Horizon" features a halo of yellow colour that floats around the Fondation’s Grotto like light radiating from an unknown star. 

“If we could walk inside our own horizon, the world would appear as closed off as a cave, as reflective as a mirror and as ephemeral as light. For me, the horizon is not a line, it’s a dimension. Questioning one’s own horizon requires us to question linearity and create a new horizon,” Eliasson explains. Venturing inside it is like walking through a kaleidoscope of golden reflections. Running alongside the walkway around the basin stands a series of triangular columns in varying widths. Visitors are invited to wander around them, setting off endless diffracted reflections between the water, the building, the columns and themselves. The space constantly fragments and dissolves into hundreds of facets, plunging visitors into a world of uncertainty and sensory surprises.